Vepřová panenka s jablky
Vepřová panenka s jablky
Při hledání inspirace na vaření procházím různé knížky, časopisy i internet. Následující recept pochází z říjnového magazínu Albert. Zaujal mě na první pohled, ale ještě jsem ho bohužel nestihla vyzkoušet. Věřím, že to bude dobrota, už při čtení receptu se mi sbíhají sliny.
Suroviny
- 600 g vepřové panenky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 sladká jablka
- 3 stroužky česneku
- 2 PL javorového sirupu
- 1 PL bílého nebo červeného vinného octa
- 2 PL hrubozrnné hořčice
- sůl a pepř
Postup
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájím na osminky. Česnek očistíme a prolisujeme.
- Maso nakrájíme na 3 cm silné plátky.
- V pánvi rozhřejeme olej a plátky masaz každé strany opékáme asi 2 minuty do zlatova. Poté je vyndáme z pánve a dáme stranou odpočívat.
- Do pánve přidáme jablka a opékáme je 3-4 minuty, až začnou měknout. Vhodíme česnek, nalijeme sirup, ocet a 3 lžíce vody. Přivedeme k varu a do pánve vrátím maso i se šťávou, kterou maso pustilo.
- Dusíme několik minut, až je maso měkké a omáčka hustá a lepkavá. Vmícháme hořčici a dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.