Čokoláda – víte, co se v ní skrývá?
Znáte někoho, kdo nemá rád čokoládu? Ani mléčnou, ani hořkou, ani s oříšky, ani bílou, prostě žádnou? Já ne.
Tato dobrota vyráběná z pražených zrn kakaového stromu má v sobě vedle jiných látek i alkaloidy kofein, theobromin a theofylin, které stimulují mj. činnost srdce a nervovovou soustavu. Není tedy divu, že po čokoládě sáhneme ve stresu nebo když potřebujeme načerpat sílu. Do jisté míry na nás pak působí jako droga, na které jsme závislí.
Vyrábí se mnoho druhů, ale něco mají společné – v malém množství obsahují velmi mnoho energie, která pochází zejména z jednoduchých cukrů a tuků. Čím tmavší čokoláda, tím větší obsah kakaa, větší množství tuku a zároveň i energie.
Pro představu – v jedné tabulce mléčné čokolády Milka je 2200 kJ. Toto množství energie spálí sedmdesátikilová žena např. dvěmi hodinami chůze rychlostí 4 kilometry za hodinu, půlhodinovým během do schodů, hodinou jízdy na kole nebo sedmdesátipěti minutami aerobicu.
Takže milé a milí hubnoucí, až příští sáhnete po čokoládě, vzpomeňte si na tento článek a vemte si raději jen jeden čtvereček 🙂
Lucie P.